Product added to basket

Product added to basket

  • logo
Polar Bear
Nordisk

Foto ©Marco Urso   


Den største bjørn i verden!

 

Isbjørnen er det typiske symbol på det arktiske område. Den er majestætisk, selvsikker i sit ugæstfrie levested og frygtet af andre dyr, men også af mennesket, og den er øverst i fødekæden.
Isbjørne lever i et af klodens koldeste miljøer og er afhængig af en tyk isolerende pels, som dækker isbjørnens varme fedtlag. Der vokser endda pels på undersiden af deres poter, som beskytter mod kolde overflader og giver dem et godt greb på isen. Bjørnen har en skinnende hvid pels, som giver den en god camouflage i det sne og is dækkede landskab.

 

Isbjørnen repræsenterer vores nordiske arv. Den er Nordens konge, den brøler i Grønland (Kongeriget Danmark), er frygtet af alle og trives i klodens koldeste miljøer.
Isbjørnen har været en del af vores logo siden 1991.

 

 

Nordisk logo from 1901

Nordisk logo fra 1991

Nordisk logo

Nordisk logo fra 2005

Nordisk logo

Nordisk logo fra 2010

Polar bear by Marco Urso

Foto ©Marco Urso

Isbjørn


POPULATION

22.000-31.000

FÆLLESNAVN

Isbjørn

NATURVIDENSKABELIGT NAVN

Ursus maritimus

VÆGT

350–650 kg (hanner)

150-300 kg (hunner)

LÆNGDE

180-270 cm

HABITATS

Det Arktiske Ocean, havis og tilstødende kystområder

ISBJØRNENS HJEMSTED

Grønland, Norge, Canada, Alaska

Lær isbjørnen at kende

  1. ISBJØRNE ER KLASSIFICERET SOM HAVPATTEDYR'
    Fordi de tilbringer det meste af deres liv på havisen i ishavet og er afhængige af havet som føde- og levested, er isbjørne de eneste bjørnearter, der betragtes som havpattedyr.

  2. EN ISBJØRNES HUD ER FAKTISK SORT
    Under al den tykke pels har isbjørne en kulsort hud. Isbjørnens pels er også gennemsigtig og fremstår kun hvid, fordi den reflekterer synligt lys.

  3. DE KAN SVØMME KONSTANT I FLERE DAGE AD GANGEN
    Isbjørne kan ikke blot nå hastigheder på op til 10 km/t i vandet, men kan også svømme over lange afstande og konstant i mange timer for at komme fra et stykke is til et andet. Deres store poter er specielt tilpasset til svømning, og de bruger dem til at padle gennem vandet, mens de holder bagbenene fladt som et ror.

  4. MINDRE END 2 % AF ISBJØRNES JAGT ER VELLYKKEDE
    Selv om omkring halvdelen af isbjørnens liv går med at jage efter føde, er deres jagt sjældent vellykkede. Isbjørnens vigtigste bytte består af sæler, som de jager på forskellige måder. Enten ved at bryde ind i deres habitat, vente ved åndehuller eller ved vandkanten eller ved at forfølge sæler, der har trukket sig ud for at hvile på isen. Ud over at fange sæler, vil isbjørne også æde kadavere eller slå jagte små pattedyr, fugle, æg og vegetation.

  5. ISBJØRNEHANNER KAN VEJE OP TIL 10 MÆND.
    Isbjørnehanner kan veje op til 800 kg og er dobbelt så store som hunnerne. Isbjørne kan også blive op til 3 meter lange, hvilket gør dem til den største bjørneart og det største landrovdyr i verden.

  6. DE KAN LUGTE DERES BYTTE PÅ OP TIL EN KILOMETERS AFSTAND
    Isbjørne har en meget stærk lugtesans, som de bruger til at finde sælernes åndehuller i isen. Når den har fundet hullet, venter bjørnen tålmodigt, indtil sælen kommer op efter luft for at angribe. De kan endda opdage en sæl i vandet under en meter komprimeret sne.

  7. DET LATINSKE NAVN BETYDER ”SØBJØRN”
    Isbjørne er klodens største landbaserede kødædere - selv om de faktisk tilbringer det meste af deres liv omkring vand og is (deres latinske navn betyder "søbjørn").

  8. VORES DANSKE RØDDER
    Isbjørnen er det største landlevende rovdyr i Grønland (Kongeriget Danmark). Deres utrolige størrelse og adfærd har givet dem et ry for at være farlige, hvilket er fuldt forståeligt. Isbjørne er rovdyr, og ligesom andre bjørne ønsker man ikke at komme for tæt på dem. Isbjørnen er meget respekteret.

    De fleste isbjørne forekommer nord for polarcirklen til Nordpolen. Isbjørne lever i Alaska, Canada, Grønland og Norge.



Naturfotograf Marco Urso

SVALBARD, NORGE

Foto ©Marco Urso

Den internationale isbjørnedag

Den internationale isbjørnedag, den 27. februar, skaber opmærksomhed om de problemer, som isbjørnene står over for. Isbjørnens territorium smelter væk under dem, og derfor er den internationale isbjørnedag en vigtig lejlighed for os til at minde os selv om, hvad der er på spil her, nemlig at bevare disse storslåede pattedyrs fremtid.


Produkter med isbjørnen